Monday, 18 July 2011

Peniga atau Penganggu (PP)

assalamualaikum....dan salam sejahtera...

hari nie aku nak cerita pasal orang yang selalu datang berniaga dari rumah ke rumah...
bila sebut pasal peniaga orang yang kat rumah mesti dah busan melayan nya...busan2... malaslah nak layan
bermacam2 rupa, perangai dan etika dah jumpa...

mereka ni datang menggangu kita yang kat uma...
conth macam tadi....tengah aku syok-syok tido dengan cuaca yang panas...
boleh lak ada yang datang menganggu, kalau setakat bagi salam pastu orang x ada dia blah x apa...
nie dia siap nak buka check tingkap bilik la pula kn.....
aku dah lah tengah seksi masa tue...boleh cari pasal lak mamat ni...

aku apa lagi bangun tanya kan apa dia nak...
ada ke patut dia paksa aku beli keropok 4 pek RM10...
dahla pek tu kecik je...

"x apa la abang x makan la keropok tu"
"ala beli lah, kecian kat saya bawa dari jauh ni, sakit dah bahu ni"


kawan aku punya lah baik hati pantang tengok orang minta simpati, dia beli juga...
kalau aku lah kan x ada maknanya aku nak beli...
buat bazir duit aje...

jadi sebelum korang nak berniaga.. tolongla fikir gak pasal pengguna yang lain...
jual jangan ikut suka saja....


guna mata untuk melihat...
guna telinga untuk mendengar..
guna mulut untuk berkata...
dan yang paling penting guna otak untuk berfikir....


2 comments:

muhamad hanif said...

err,


aku takpasti, nama pun direct selling mcm tulah style nya ;)

Idah said...

mcm akak tak boleh...mudah kesian dgn orang jual dr umah ke umah ni...rasa penat semacam aje tgk diaorang...